Filtru/Cafetiera

Complexitate

Ușor mai complicat decât la French Press, filtrul manual, în toate formele lui necesită o implicare continuă în preparare. Turnarea apei trebuie făcută treptat, cu grijă și atenție. Totuși, riscul de eroare este destul de redus și, după câteva experiențe, vei prepara cu ochii închiși.

Preț și accesibilitate

Cel mai ieftin filtru V60 de plastic este în jur de 50 de lei. Dacă îl cumperi cu tot cu server (adică cana de sticlă în care curge cafeaua) trece ușor de 100 de lei. Celelalte filtre sunt câteva sute de lei, unele chiar spre 1000. Se găsesc doar în magazine de specialitate și majoritatea au nevoie de filtre de unică folosință, de cele mai multe ori din hârtie, pe care le poți găsi în aceleași magazine, la prețuri între 30 și 50 de lei pachetul de 100 de bucăți. O varianta interesantă este Cafflano Klassic care este o soluție bună pentru călătorii.

Râșnița

Trebuie urcat o treaptă, dar în continuare râșnițele manuale te pot ajuta fără probleme într-un timp decent și cu efort mic. Suntem încă în jumătatea grosieră a scalei de râșnire, având nevoie de o dimensiune similară cu a zahărului. În funcție de unealtă folosită, gradul de râșnire variază.

Pe o scală de la 1 al 10 unde 1 este cel mai fin și 10 cel mai grunjos, râșnirea pentru V60 este la 6. Pentru Kalita tot cam la fel, pentru Chemex pe la 7-8, pentru Kinto pe la 5.

Alte accesorii necesare

Ai nevoie de un cântar, unul cu sensibilitatea la 1g își face treaba, deci nu e nevoie de ceva foarte performant.
Termometrul devine util, gradele în plus/minus contează.
Pentru o turnare facilă te poți ajuta de un kettle, o cană de tip ceainic cu gât lung și subțire care permite turnarea cu precizie.

Rezultatul din ceașcă

Uneltele care folosesc filtre de hârtie produc cea mai curată variantă de preparare a cafelei, adică vei obține un lichid curat, cu corp ușor. Cele cu filtre metalice au corpuri mai pline, cu ușoare reziduuri de zaț. Poți obține cele mai bune rezultate din cafele oricât de exotice, capacitatea filtrelor manuale de a le reda în ceașcă, fiind uimitoare.

Post a Comment