Ibric Turcesc

Cafeaua este cea mai populara bautura dupa apa. Milioane de oameni din intreaga lumea isi incep ziua cu o ceasca de cafea. Preferam aceasta bautura pentru energia pe care ne-o ofera si pentru gustul ei aromat.

La inceput a fost cafeaua la ibric

Istoria cafelei incepe in secolul al IX-lea, in Etiopia, conform legendei pastorului Kaldi care descopera cafeaua, fructul unui cires. Din Etiopia cafeaua ajunge in Turcia, la Istanbul si apoi in intreaga Europa.

Cea mai veche metoda de preparare a cafelei este considerata a fi ibricul, inventata de otomani.

Metoda ibric isi ia numele de la vasul mic, un ibrik (sau cezve), care este folosit pentru a prepara si a servi cafea turceasca.

Ei foloseau ibricul de arama si preparau cafeaua la foc mic sau in nisip. Nisipul fierbinte ajuta ca temperatura sa fie distribuita uniform pe toata suprafata de contact a ibricului.

Din Turcia cafeaua ajunge si la noi in tara, iar astazi inca se bucura de popularitate desi au aparut si alte metode moderne de preparare.

Fiecare metoda are avantajele si dezavantajele ei. Gustul cafelei difera in functie de fiecare metoda in parte si bineinteles de cafeaua utilizata.

Daca alegi sa utilizezi metoda clasica de preparare, folosind ibricul, iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi:

1. Ce cafea alegem?

Pentru a te bucura de cea mai buna aroma, alege cafea boabe de origine, proaspat prajita, 100% arabica. O poti procura de aici.

Cu cat cafeaua este mai recent prajita, cu atat isi pastreaza mai bine aromele. In ceea ce priveste gradul de prajire, alege o cafea prajita mai putin, sau mediu.

2. Cum macinam cafeaua

Pentru metoda ibric cafeaua se macina cel mai fin posibil. Folosind o rasnita electrica obisnuita, macina cafeaua daca se poate mai fin decat granulatia zaharului.

3. Cum o preparam

Cantitati recomandate:

160 ml de apa pentru o ceasca de cafea

10 grame de cafea macinata (2 lingurite cu varf/pentru o ceasca)

Se pune apa la incalzit masurand cu o ceasca cantitatea dorita. Ibricul se pune pe foc moderat.

Cand apa ajunge la o temperatura ridicata (aproximativ 90 grade), dar inca nu a dat in clocot, se adauga cafea macinata si se amesteca pana la omogenizare. Daca este cazul, in acest moment poti adauga si zahar sau il poti pune ulterior prepararii.

Este important sa adaugi cafea macinata cand apa este fierbinte si nu inainte, nu in apa rece. De asemenea, cafeaua nu trebuie sa atinga starea de fierbere (sa dea in clocot) deoarece se vor pierde din aromele cafelei.

Se ridica ibricul de pe foc in momentul in care incep sa apara bule de aer pe marginea ibricului (cand se umfla). Se lasa apoi 1 minut la racit si se poate servi.

Daca te deranjeaza zatul in ceasca, poti folosi o strecuritoare.

Metoda traditionala a ibricului ramane cea mai simpla metoda de preparare a cafelei.

Fiecare metoda de preparare ofera o cafea cu particularitatile ei si din acest motiv este subiectiv de spus care metoda este mai buna. Totul se rezuma la confort, preferinte si mijloace.

Post a Comment