ISTORIA CAFELEI
575 d.Hr. ORIGINE ȘI CULTIVARE
Planta de cafea este originară din Etiopia. A fost folosit ca hrană, iar în 575 d.Hr. a fost cultivat pentru prima dată de arabi care l-au folosit pentru a pregăti o băutură. Conform primelor referințe, cafeaua a fost clasificată în familia euonymus, apoi în familia iasomilor. Mai târziu, cafeaua a fost clasificată de Linnaeus și mai târziu de De Jussie, ca membru al familiei rubiaceae, genul coffea. Cea mai populară poveste atribuie descoperirea proprietăților cafelei unui prior dintr-o mănăstire creștină, unde a observat o turmă de capre numită Kaldi că animalele aflate în sarcina sa nu puteau dormi după ce au mâncat „o anumită plantă” și au devenit agitate. Preotul a constatat că acest lucru este adevărat și a folosit fasolea din această plantă pentru a face o băutură pe care a dat-o călugărilor săi, permițându-le să rămână mai activi în timpul ceremoniilor religioase nocturne.
1600/1645/1649 INTRODUCERE A CAFElei ÎN EUROPA
Cafeaua a fost vândută pentru prima dată în Europa la Veneția, unde prima cafenea publică, „Café Florian”, a fost deschisă în 1645. Cafeaua a sosit în Franța imediat după aceea (1659), iar consumul s-a extins rapid și pe scară largă. „Cafenelele” din Europa au devenit apoi locuri influente, frecventate de artiști, intelectuali, comercianți, bancheri etc., care erau un forum pentru activități politice și dezvoltare socială. Peste tot erau diverse oponenți la cafea. În Italia, în jurul anului 1600, părinții i-au cerut Papei Clement al VIII-lea să interzică băutura preferată a Imperiului Otoman, considerând-o parte a amenințării necredincioase. Cu toate acestea, după ce a băut puțin, Papa a găsit-o delicioasă și a declarat-o o băutură acceptabilă pentru creștinii din întreaga lume.
SECOLUL 18 XIX. PRIMA CAFEnea PUBLICa DIN PORTUGALIA
During the 18th Century the first public cafés appeared inspired by the French social gatherings of the 17th Century, and they became spaces for cultural and artistic development. In this way several cafés appeared in Lisbon, including the Martinho da Arcada, Café Tavares, Botequim Parras. At the start of the 19th Century the famous Marrare cafés opened, founded by António Marrare, a man of Sicilian origin, who was a trader in bottled wines, liqueurs and coffee. As was observed at the time, "Lisbon was buzzing, the buzz came from Marrare and Marrare was the key influence". With Júlio Castilho, Almeida Garrett and Alexandre Herculano among others, these public cafés were true academies of fashion and thought.
SECOLUL XVIII - 1800 CAFEA ÎN PORTUGALIA
În secolul al XVIII-lea în Portugalia, în timpul regelui João V, Francisco de Melo Palheta a reușit să introducă cafea în fosta colonie din Brazilia și a transformat-o în cel mai mare producător de cafea din lume. Din Brazilia, cafeaua a fost dusă în fostele colonii din Capul Verde și S. Tomé și Principe. În Angola, cafeaua a venit mai devreme, unde se crede că a fost introdusă de misionarii portughezi. În Timor a venit cafeaua prin Java cu olandezii. Planta de cafea Arabica a fost introdusă în S.Tomé din Brazilia în jurul anului 1800. În același timp, planta de cafea a fost introdusă de portughezi în Capul Verde. În Angola, grupul dominant de plante de cafea a fost Robusta, responsabil de 90 până la 95% din producția comercială de cafea pe acest teritoriu.
1963 Crearea Organizației Internaționale a Cafelei (ICO)
Organizația Internațională a Cafelei (ICO) a fost creată în 1963, cu sediul la Londra. Au fost stabilite cote de cafea pentru țările producătoare și importatoare pentru a evita o variație continuă a parametrilor în joc. Această organizație este susținută de fonduri de la membrii săi, distribuiți proporțional în funcție de poziția pe care o ocupă pe piața internațională. Astfel Brazilia și Columbia, pe de o parte, și SUA și alte țări din Europa de Vest, pe de altă parte, oferă sprijin economic organizației. Sub controlul ICO, prețurile au rămas relativ stabile timp de aproximativ 25 de ani. La sfârșitul anilor 80, acordul a încetat să funcționeze convenabil. A existat un surplus global de cafea și multe țări nu au fost de acord cu cotele alocate de ICO.